2015. jan 04.

Vajon mindent tudsz a vikingekről?

írta: kitti182
Vajon mindent tudsz a vikingekről?

Az köztudott, hogy a vikingek Skandináviából származó harcosok és kereskedők voltak. A legintenzívebb viking időszak 793-tól, a lindisfarne-i ütközettől, 1066-ig, a Stamford Bridge csatáig tartott. A közhiedelemmel ellentétben a vikingek közel sem voltak olyan barbárok és kulturálatlanok, sőt koruk legkiemelkedőbb ismerői voltak a hajózásnak és a földrajznak.

Összeválogattunk néhány olyan tényt a vikingekről, amitől te is meg fogsz lepődni!

 1. Nem szarvval ellátott sisakot viseltek
A viking harci felszerelésnek elengedhetetlen része volt sisak, melyet ellentétben korunk ábrázolásával nem díszítettek szarvval. A festők kezdték így ábrázolni a vikingeket a 19. század folyamán görög és római krónikák felhasználásával. Jóval a viking kor előtt skandináv és germán papok viseltek ilyen fajta sisakokat ünnepi célokra.

vikings.jpg

2.A vikingek ápolták magukat
Ásatások során feltártak több állati csontból és agancsból készült csipeszt, borotvát, fésűket és fültisztító szereket. A vikingek legalább hetente egyszer fürödtek – sokkal gyakrabban, mint más európai nép abban a korban – és élvezték a fürdőzést a természetes meleg forrásokban.

 3. Sajátos megoldást találtak a tűzgyújtásra
Hiszed vagy sem, a vikingek még a saját vizeletüket is felhasználták. A fák kérgéről összegyűjtötték a taplógombákat, amiket napokig forraltak saját vizeletükben, és az abban található nátrium-nitrát lehetővé tette, hogy az anyagból parázs legyen, ne égjen, ami útközben is kellemes meleget árasztott.

 4. Halottaikat hajókban égették el
Nem fér kétség ahhoz, hogy a vikingek szerették hajóikat – sőt, megtiszteltetés volt, ha oda temették el őket. A skandináv hitvilágban a viking harcosok haláluk után egy ünnepi és dicsőséges birodalomba hajóztak át. Úgy tartották, hogy az életben őket szolgáló hajóik segítenek eljutni végső állomásukhoz.

viking_funeral.jpg

5. Aktívan részt vettek a rabszolga-kereskedelemben
Sok viking gazdagodott meg a rabszolgák kereskedelmével. Gyakran elfogtak nőket és fiatal férfiakat az angolszász, kelta és szláv területek fosztogatása közben. Ezeket a foglyokat hatalmas rabszolgapiacokon adták el szerte Európában és a Közel-Keleten.

6. A viking nők alapvető jogokkal rendelkeztek
A viking lányokat 12 éves koruk körül adták férjhez. Feladatuk a háztartás vezetése volt, míg férjük kihajózott. Mégis több szabadsággal rendelkeztek, mint a korukbeli nők. Amíg nem voltak rabszolgák, a viking nőknek joguk volt a tulajdon öröklésére, elválni férjüktől és visszaszerezni hozományaikat, ha házasságuk véget ért. 

7. A viking férfiak legtöbb idejüket gazdálkodással töltötték
Lehet, hogy csalódást okoz, de a legtöbb viking férfi a kaszával jobban bánt, mint a karddal. Az igaz, hogy néhányan kegyetlen kalózok voltak és falvakat égettek fel, de a túlnyomó többségük békésen vetett árpát, rozst és zabot – legalábbis az év egy részében. Emellett szarvasmarhát, kecskét, sertést és juhot tenyésztettek, és csak annyi húst használtak fel, amennyi a család fenntartásához szükséges volt. 

8. A vikingek síeltek
A skandinávok legalább 6000 éve ismerik a síelést. Rájöttek, hogy ez a sport hatékony módszer a kikapcsolódásra. Olyannyira kedvelték, hogy a tél istenéhez, Ullr-hoz imádkoztak enyhébb teleken. 

9. A viking gentleman -ek szerettek szőkék lenni
Hogy megfeleljenek kultúrájuk szépségideáljának, a barna hajú vikingek – általában a férfiak – magas lúgtartalmú szappannal fehérítették ki hajukat, egyes területeken szakállukat is. Ugyanez a módszer segítette őket megszabadulni a fejtetűktől.

vikings_by_toratora5.jpg

Szólj hozzá

viking skandinávia