2014. dec 17.

Hygge, számdora mit jelent?

írta: kitti182
Hygge, számdora mit jelent?

Talán nem meglepő az, hogy a blog első bejegyzése éppen a nevét adó szó jelentésével kapcsolatos. Hygge (ejtsd hügge), a skandináv kultúrában igen nagy szerepet játszik az emberek mindennapjaiban és meglepő lehet, de a magyarok életében is jelen van ez az érzés, csak mi éppen nem úgy nevezzük.

Hygge szó szerint a biztonság, nyugalom és béke érzését írja le, melyet nem piszkol be aggodalom és feszütség az otthoni vagy épp a munkhelyi dolgok által kiváltott nyomás miatt.

hygge.jpg

Dániában előszeretettel kapcsolják össze az ünnepek, például a karácsony meghitt légkörével, azonban ennél kiterjedtebb jelentéstartalommal bír. Bármilyen hasonló pillanat körülírására alkalmazható, legyen az az otthon melege egy téli napon, nosztalgia a régi barátokkal vagy épp a pénteki hazaérkezés.

A bejegyzés végére számunka is világos lehet, miért tarják a dánokat a világ egyik legboldogabb nemzetének, hisz naponta alkalmazzák a hygge-t ebédszünetekben feszültség levezetésnek és ha még ez sem lenne elég, akkor ellátogatnak a Tivoli Gardens-be, a világ egyik legrégebbi vidámparkjába. 

Szólj hozzá

dánia mindennapok kikapcsolódás hygge